Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα μούρα Goji και η αντιοξειδωτική τους δράση στην ανδρική υπογονιμότητα


Τα μούρα Goji (Lycium Barbarum), αποτελούν διάσημα κινέζικα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από την παραδοσιακή  κινέζικη ιατρική για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες στην ανδρική υπογονιμότητα. 


Η καθημερινή κατανάλωση αυτών των φρούτων έχει αποδειχθεί ότι παρέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες, μία γνωστή αιτία της ανδρικής στειρότητας. Στην κινέζικη ιατρική τα goji μούρα  χρησιμοποιούνται για να τονώσουν το «γιν του συκωτιού» και «γιν των νεφρών, τα οποία είναι συχνά ανεπαρκή στα άτομα με υπογονιμότητα.

Σε μια μελέτη  όπου συμμετείχαν 42 άνδρες  με υπογονιμότητα λόγω του  χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων και της μειωμένης κινητικότητας, δόθηκαν  από 15g  φρέσκων μούρων κάθε μέρα επί 30 ημέρες. Μετά από ένα μήνα περισσότερο από το 50% των ανδρών επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Δέκα από τους υπόλοιπους άνδρες είχαν παρόμοια  αποτελέσματα μετά από δύο μήνες  θεραπείας και εννέα άνδρες δεν έδειξαν καμία αλλαγή. Στην συνέχεια, μετά από δύο χρόνια όλοι οι άνδρες που είχαν ανταποκριθεί στη θεραπεία Goji (33 άνδρες) κατάφεραν να δώσουν κύηση.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα Goji προστατεύουν το σπέρμα από υπερθερμία (υπερθέρμανση), αυξάνοντας τα επίπεδα των ορμονών, την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Οι επιστήμονες  εξηγούν ότι η υπερθερμία  βλάπτει την υγεία του σπέρματος μέσω του οξειδωτικού στρες. Η οξείδωση προκαλεί μια αύξηση των ελευθέρων ριζών στο σπέρμα, συμπεριλαμβανομένης και της βλάβης του DNA στα κύτταρα του σπέρματος. Τα Goji περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοήθησαν να αντιστραφούν οι αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στον σπέρμα.


Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα Goji  προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Τέτοιου είδους βλάβη σχετίζεται τόσο με την ανδρική όσο και με τη γυναικεία υπογονιμότητα.  Επίσης, η μελέτη έδειξε  ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του Goji αυξάνεται όταν καταναλώνεται με βιταμίνη C.

Ο σκοπός του παραπάνω άρθρου είναι αποκλειστικά ενημερωτικός. Για οποιαδήποτε περεταίρω ενημέρωση η θεραπεία απευθυνθείτε στο θεράπων ιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου