Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

11 Μύθοι για την ανδρική υπογονιμότητα




Ένα στα τέσσερα ζευγάρια πλήττονται από υπογονιμότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως προέκυψε έπειτα από έρευνα του Π.Ο.Υ το 2004. Αποτελεί όμως σημαντικό γεγονός ότι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τη γονιμότητα . 




Ο Dr.Christopher Sipe του Κέντρου Γονιμότητας του Ιλλινόις, για να βοηθήσει τους άνδρες να ξεπεράσουν το φόβο και τη σύγχυση που έχουν για τη σύλληψη, ανατρέπει 11 μύθους για την ανδρική υπογονιμότητα  

1ος Μύθος : Η ηλικία δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα .
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία . Η έρευνα αποκάλυψε την άμεση συσχέτιση της πατρικής ηλικίας και του αυξημένου κινδύνου αυτισμού και σχιζοφρένειας . Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο πατέρας περνάει τέσσερις φορές περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις στο έμβρυο σε σύγκριση με τη μητέρα . Είναι σημαντικό οι άνδρες να έχουν επίγνωση της ηλικίας και του δυναμικού της γονιμότητάς τους κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Αν σκοπεύετε να καθυστερήσετε την πατρότητα , η διατήρηση της γονιμότητας με κατάψυξη σπέρματος είναι ένας σχετικά ανέξοδος τρόπος για να " παγώσετε" τη γονιμότητα σας στο χρόνο . Αν είστε μεγάλοι σε ηλικία και θέλετε να συλλάβετε , ένα σπερμοδιάγραμμα που θα αξιολογήσει τη μορφολογία τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σας, θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το δυναμικό της γονιμότητάς σας .
 2ος Μύθος : Μόνο οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα για τη βελτίωση της γονιμότητάς τους
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ ενώ προσπαθούν να συλλάβουν , καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την αποτροπή  ορισμένων γενετικών ανωμαλιών , αλλά το φυλλικό οξύ αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα και για τους άνδρες . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν ένα υψηλότερο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα τους, όταν η διατροφή τους ήταν χαμηλή σε φυλλικό οξύ . Επίσης, το συνένζυμο Q10 και έχει βρεθεί  να αυξάνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ η βιταμίνη Ε βελτιώνει τον χαμηλό αριθμό των σπερματοζωαρίων .
3ος Μύθος : Το κάπνισμα δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα .
Στατιστικές αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες της ανδρικής υπογονιμότητας κατά 30% . Μια έκθεση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν μειωμένη γονιμότητα έως και 10-40%. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής υπολόγισε ότι μέχρι και 13%  της υπογονιμότητας μπορεί να οφείλεται στη χρήση καπνού. Το αποτέλεσμα είναι δοσοεξαρτώμενο. Έτσι, έστω και η ελάχιστη δόση των 5 τσιγάρων την ημέρα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στους άνδρες ( και στις γυναίκες).
4ος Μύθος : Τα κινητά τηλέφωνα , οι φορητοί υπολογιστές , τα τζακούζι και τα ποδήλατα δεν έχουν επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος. 
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τους όρχεις και να μειώσουν την ποιότητα του σπέρματος . Μια πρόσφατη μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility διαπίστωσε ότι η θερμότητα που δημιουργείται από φορητούς υπολογιστές μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του σπέρματος και να προκαλέσει βλάβες στο DNA . Εκπομπές του κινητού τηλεφώνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στο σπέρμα, γι 'αυτό κρατήστε τα τηλέφωνα στην πίσω τσέπη και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα κάτω από το laptop σας . Οι άνδρες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν περνούν πολύ χρόνο στο ποδήλατο ή πάρα πολύ χρόνο σε ένα ζεστό μπάνιο . Για να μην ανησυχείτε η ποιότητα του σπέρματος συνήθως μειώνεται μόνο με ακραίες χρήσεις ή έπειτα από τακτική έκθεση . Απολαύστε τη ζωή σας και απλά να είστε ενήμεροι και να κρατάτε ένα μέτρο στις συνήθειές σας.
5ος Μύθος : Μόνο τα σκληρά ναρκωτικά μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα .
Τα σκληρά ναρκωτικά επηρεάζουν τη γονιμότητα - και πιο σημαντικά , αποτελούν απειλή για τη ζωή σας . Αλλά δεν είναι μόνο τα σκληρά ναρκωτικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της γονιμότητάς σας . Συνταγογραφούμενα φάρμακα, αντιβιοτικά, φάρμακα για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος , ακόμη και η έκθεση σε μόλυβδο και υδράργυρο, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Η συχνή χρήση μαριχουάνας είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί παρόμοια προβλήματα.
6ος Μύθος : Ένας υγιής άνδρας έχει μόνο υγιή σπερματοζωάρια.
Σε ένα μέσο άνδρα , μόνο το 14 % των σπερματοζωαρίων έχουν κανονικό σχήμα, μέγεθος , και την ικανότητα να προχωρήσουν σωστά . Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό ποσοστό , να θυμάστε ότι αρκεί ένα σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.
 
7ος Μύθος : Η Ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται μόνο σε  γενετικά αίτια.
Ενώ η ανδρική στειρότητα μπορεί να είναι γενετικής φύσης , υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ανδρική υπογονιμότητα. Η διάγνωση καρκίνου ή τραυματισμού, οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ή τα ανοσολογικά προβλήματα μπορούν επίσης να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα. Επίσης, ,μια πληθώρα επιλογών του τρόπου ζωής όπως η διατροφή , το κάπνισμα , η χρήση ναρκωτικών ,η τακτική χρήση αλκοόλ, η υπερβολική άσκηση και το σωματικό βάρος μπορούν να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα.
8ος Μύθος : Δεν υπάρχει καμία κοινή διάγνωση της ανδρικής στειρότητας.
Αν και η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, η πιο συχνή διάγνωση που σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων.
9ος Μύθος : Ανεξάρτητα από τη γονιμότητα προβλήματα υγείας, δεν επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα
Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η κίρρωση του ήπατος μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογική ανδρική εκσπερμάτιση ή και παλίνδρομη εκσπερμάτιση που οφείλεται σε βλάβη των νεύρων. Σε φυσιολογικές συνθήκες οι μύες της ουροδόχου κύστης κλείνουν κατά την εκσπερμάτιση , εμποδίζοντας έτσι την είσοδο του σπέρματος σε αυτήν . Κατά τη διάρκεια της παλίνδρομης εκσπερμάτισης , το σπέρμα ανακατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη , καθώς αυτοί οι μύες αδυνατούν να ενεργοποιηθούν . Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια χρόνια πάθηση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
10ος Μύθος :Το βάρος δεν επηρεάζει τη γονιμότητα .
Το επιπλέον βάρος είναι η αιτία σε ένα πλήθος από θέματα υγείας , και μπορεί να σπείρει τον όλεθρο στην ανδρική γονιμότητα . Η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένα οιστρογόνα και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει μείωση του σπέρματος. Υπέρβαροι άνδρες βιώνουν επίσης μειωμένη λίμπιντο.  Η άσκηση θα αυξήσει την ενέργειά σας, θα μειώσει το βάρος , και θα εξισορροπήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της λίμπιντο.

11ος Μύθος : Η διατροφή δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα .
Πολύ απλά , είμαστε ότι τρώμε . Οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε λιπαρά έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων . Αντιστρόφως, μια δίαιτα που βασίζεται ως επί το πλείστον στα λαχανικά ευρέθη να βελτιώνει τη γονιμότητα και τη γενική υγεία . Συμπληρώστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας με δημητριακά ολικής άλεσης , φρούτα , λαχανικά και αποφύγετε τα λιπαρά κομμάτια κρέατος και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες , όπως το άσπρο ψωμί και τα μπισκότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου