Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΩ?

Όταν ένα δικό σας άτομο αντιμετωπίζει  υπογονιμότητα, εύχεστε  να μπορούσατε να του δώσετε μια λύση, να του απαλύνετε τον πόνο, ή  να ελαφρύνετε λίγο την κατάσταση κάνοντας κάποιου είδους αστεία. Τις περισσότερες φορές όμως τα σχόλια που κάνετε μπορεί άθελά σας να τους πληγώσουν.


Για να αποφύγετε τέτοιου είδους αμήχανες καταστάσεις, παραθέτουμε μερικούς απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους που πάντα βοηθούν κάποιον που προσπαθεί να αποκτήσει παιδιά.

10 πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγονται:

  1. Μην μειώνετε το πρόβλημα λέγοντας : “ Δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα”, “ Μια μέρα θα τα θυμάσαι όλα αυτά και θα γελάς”, “ Υπάρχουν πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος”.
  2.  “ Τουλάχιστον μπορείτε να απολαμβάνετε τον ύπνο σας”: Είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια (κυρίως οι γυναίκες) καθώς ονειρεύονται και ελπίζουν για ένα θαύμα. Ακόμα πιο πιθανόν είναι να εύχονται και να ανυπομονούν να έρθουν αυτές οι νύχτες.
  3. “Πίστεψέ με, η μητρότητα δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζεις”: Γνωρίζουν ότι η μητρότητα δεν είναι μόνο χαρές και χαμόγελα, όμως όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, τα αρνητικά δεν μετράνε. Μια γυναίκα που επιθυμεί τη μητρότητα σκέφτεται τα χάδια, τις αγκαλιές, τα παιχνίδια, τα χαμόγελα, τις πρώτες λεξούλες, τη διδασκαλία, τα παραμύθια, τα τραγουδάκια, τις δραστηριότητες, τα ρουχαλάκια, τα παπουτσάκια, τα μαλλάκια, τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά του μωρού-και η λίστα όλο και αυξάνεται. 
  4.   Μην είστε αγενής: Σχόλια του τύπου  “Θα σου δανείσω εγώ σπέρμα”,  “ Να προσέξεις μη χρησιμοποιήσουν κάποιου άλλου το σπέρμα” δεν είναι αστεία και μόνο εκνευρισμό μπορούν να προκαλέσουν στους φίλους σας.
  5.   Αποφύγετε φράσεις του τύπου: “ Μπορείς να θεωρείς τα δικά μου παιδιά, παιδιά σου”, “Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή”, “Πόσο καιρό θα προσπαθείτε ακόμα;”, “Αφού έχεις ήδη ένα παιδί, μη στενοχωριέσαι”.
  6.   “Είσαι νέα! Έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου” : O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μια γυναίκα  κάτω των 35 ετών που δεν μπορεί να συλλάβει  έπειτα από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών, και μια γυναίκα άνω των 35 ετών που δεν μπορεί να συλλάβει έπειτα από 6 μήνες ελεύθερων επαφών θεωρείται υπογόνιμη.
  7.    Μην παραπονιέστε για την εγκυμοσύνη σας: Ίσως το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε. Αν θέλετε να παραπονεθείτε για την εγκυμοσύνη σας, μην το κάνετε μπροστά τους . Αν θέλετε, μιλήστε στον άνδρα σας, ή σε άλλες φίλες που έχουν βιώσει την εγκυμοσύνη. Ειδικά μια υπογόνιμη γυναίκα, δεν θέλει να σας ακούσει να παραπονιέστε για πρωινές αδιαθεσίες,  για πόνους στην πλάτη ή για συσπάσεις της μήτρας, γιατί πολύ απλά εκείνη θα έκανε τα πάντα….ΤΑ ΠΑΝΤΑ….για να τα βιώσει όλα αυτά.
  8.   “Μπορείς πάντα να υιοθετήσεις”: Θέλει να αποκτήσει το δικό της παιδί-θέλει να νιώσει το μωρό μέσα της. Θέλει να βλέπει την κοιλιά της να μεγαλώνει, να κάνει υπέρηχο και να βλέπει το μωράκι της να μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, θέλει να βιώσει τη γέννα. Η υιοθεσία είναι μια εξαιρετική επιλογή, αλλά μην το αναφέρετε εκτός κι αν το αναφέρει εκείνη πρώτα.
  9.   Μην τους ρωτάτε αν θυμώνουν ή αν στενοχωριούνται όταν γνωστοί ή φίλοι συλλάβουν παιδί: Δεν θυμώνουν αλλά χαίρονται γι’ αυτούς. Απλώς στενοχωριούνται, μπορεί και να κλάψουν ή να νιώσουν αγανάκτηση για το πότε θα έρθει και η δική τους σειρά. Επίσης ΠΟΤΕ μην ρωτάτε τη φίλη σας εάν είναι έγκυος. Θα σας το πει όταν θα είναι…να είστε σίγουροι γι’αυτό.
  10.  Μην ρωτάτε σε ποιον από τους δύο οφείλεται η υπογονιμότητα: Το ότι μοιράστηκαν μαζί σας το πρόβλημά τους, αυτό δεν σημαίνει ότι θα θελήσουν να μοιραστούν  και  λεπτομέρειες.
 10 ωφέλιμα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε ή να πείτε:

  1. Τους στηρίζετε σε όλα τα στάδια της θεραπείας τους : Περνώντας ένα ζευγάρι από θεραπείες γονιμότητας είναι δύσκολο συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά. Υποστηρίξτε τους όταν θα θελήσουν να επαναλάβουν ένα νέο κύκλο διέγερσης, αλλά και όταν θα θελήσουν να κάνουν ένα διάλειμμα.  Όποιος  και εάν είναι ο τρόπος που επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητά τους, δείξτε τους ότι είστε εκεί και κάντε τους να νιώσουν καλά με τις αποφάσεις τους.
  2. Συμβουλέψτε τους ΜΟΝΟ όταν εκείνοι σας το ζητήσουν: Προσπαθήστε να κρατήσετε την άποψή σας για τον εαυτό σας μέχρι εκείνοι να ζητήσουν τη γνώμη σας. Ακόμα και τότε, χρειάζεται να είστε προσεχτικοί με τα λόγια σας και καθόλου πιεστικοί.
  3.  Όταν δεν γνωρίζετε τι να τους πείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω φράσεις: “Λυπάμαι, Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;” “ Θα ήθελες να μιλήσεις γι αυτό;”  Όποτε θελήσεις θα είμαι εδώ για να σε ακούσω, μακάρι να ήξερα τι θα μπορούσα να κάνω ή να πω για να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα”.
  4.  Ρωτήστε τους εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε: Θα νιώσουν μεγάλη ευγνωμοσύνη που σας έχουν κοντά τους. Πιθανότατα να σας απαντήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να κάνετε , όμως θα νιώσουν υπέροχα και μόνο που προσφερθήκατε.
  5. Ακούστε τους προσεχτικά και προσπαθήστε να τους καταλάβετε: Εάν δεν έχετε περάσει από αυτή την κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσετε το πώς νιώθουν και το τι βιώνουν. Τις περισσότερες φορές αυτό που χρειάζονται είναι ένα καλό ακροατή.
  6.  Κάντε τους να γελάσουν: Το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι το γέλιο. Βγείτε μαζί τους μια βόλτα και υπενθυμίστε τους ότι η ζωή είναι ωραία. Διασκεδάστε και κάντε τους να γελάσουν και να ξεχαστούν, πάντοτε με λεπτότητα.
  7.  Πηγαίνετε μαζί τους σε πολύ δύσκολα ραντεβού: Εάν και εκείνοι το θελήσουν, συνοδεύστε τους σε ιατρικά ραντεβού που είναι δύσκολα για εκείνους. Είτε αυτό σημαίνει να κάθεστε στο χώρο υποδοχής είτε να είστε μαζί τους και να τους κρατάτε το χέρι.
  8.  Εάν αντιμετωπίζουν  δευτεροπαθή υπογονιμότητα: Προσφερθείτε να απασχολήσετε τα μεγαλύτερα παιδιά/παιδί τους όταν επισκέπτονται την κλινική εξωσωματικής.
  9.  Στηρίξτε τους στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος ή να κόψουν το κάπνισμα: Πολλές φορές  το να χάσει το ζευγάρι βάρος ( εάν δεν έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος) ή το να κόψει το κάπνισμα, ακόμα και να το μειώσει, κάνει τις θεραπείες πιο αποτελεσματικές. Πηγαίνετε μαζί τους για τρέξιμο, μην καπνίζετε συνεχώς μπροστά τους  ή μην τους καλείτε σε γεύματα με λιπαρά φαγητά.
  10. Δώστε επιπλέον προσοχή στους άνδρες με υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο γυναικείο θέμα. Σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι, υπάρχουν περίπου 35-40%  πιθανότητες αυτό να οφείλεται στον άνδρα.  Οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να θρηνούν σιωπηλά. Μην τους πιέζετε, αφήστε τους όμως να γνωρίζουν πως είστε διαθέσιμοι.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει την υπογονιμότητα ως ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος και  τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν θα πρέπει να τους  φερόμαστε με λεπτότητα, φροντίδα και ευαισθησία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου