Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να βλάψουν το σπέρμα?

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International, με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter της Μεγάλης Βρετανίας, έδειξε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, οδηγεί σε μια μικρή, αλλά σταθερή πτώση στην ποιότητα του σπέρματος. Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της ακτινοβολίας του κινητού τηλεφώνου και της  πτώση της γονιμότητας, η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην κατανόηση της παγκόσμιας - και ακόμα ανεξήγητης- μείωσης στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

«Είναι πιθανό οι επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες για εκείνες  τις υποομάδες των ανδρών που έχουν ήδη προβλήματα γονιμότητας και για εκείνους που εκτίθενται  πολλαπλά σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι δρώντας συνεργιστικά επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος», δήλωσε η ερευνητής Dr. Fiona Mathews, Ph.D . «Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι πολύ μεταβλητή,  και οι άνδρες των οποίων οι τιμές της  κινητικότητας και της  ζωτικότητας  παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα μπορεί ακόμα να θεωρηθούν  φυσιολογικές και να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη».

Η ποιότητα του σπέρματος εκτιμάται συνήθως χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τρεις παραμέτρους: την κινητικότητα του σπέρματος - το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που κολυμπούν κανονικά, τη  βιωσιμότητα του σπέρματος -  το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που είναι ζωντανά σε ένα δεδομένο δείγμα  και τη συγκέντρωση του σπέρματος -τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό.

Η Dr Mathews ανέλυσε δέκα μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά 1.492 δείγματα. Στις έρευνες είχαν συμπεριληφθεί και εργαστηριακά πειράματα έκθεσης του σπέρματος στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη γονιμότητά τους. Ανακάλυψε ότι, η έκθεση στην ραδιο-συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα συνδέθηκε με μια μέση μείωση στην κινητικότητα του σπέρματος κατά 8.1%  και με μια μείωση στην βιωσιμότητα του σπέρματος κατά μέσο όρο 9,1%  . Η σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας και της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων ήταν πιο διφορούμενη και εξαρτιόταν από τη μέθοδο που επέλεγαν οι ερευνητές για την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Μια απλή μέθοδος ανάλυσης έδειξε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων μειώθηκε, αλλά πιο εξελιγμένες μέθοδοι ανάλυσης έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική αλλαγή.

Τα βέλτιστα επίπεδα για το υγιές σπέρμα ποικίλλουν, αλλά το 2010 στα επίπεδα μιας παγκόσμιας μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φάνηκε ότι 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρείται χαρακτηριστικό για τα γόνιμα ζευγάρια. Επίσης, οι γόνιμοι άνδρες είχαν  τουλάχιστον 58%  ζωτικότητα,  40% κινητικότητα και τουλάχιστον 4% φυσιολογική μορφολογία σπερματοζωαρίων.

 «Δεν θα έλεγα ότι η χρήση ενός τηλεφώνου πρόκειται ξαφνικά να κάνει τους άνδρες υπογόνιμους », δήλωσε η Dr. Mathews. « Ωστόσο, με δεδομένη την αυξανόμενη χρήση των ασυρμάτων συσκευών, και τη γενική πτώση της ποιότητας του σπέρματος που παρατηρήθηκε  τα τελευταία 10-20 χρόνια σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο , κάνει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα αναγκαία. Μην ξεφορτωθείτε το κινητό σας, αλλά μην το τοποθετείτε στην μπροστινή τσέπη σας,» πρότεινε.

Αν και η μελέτη δεν απάντησε με σαφήνεια στον τρόπο που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καταστρέφει το σπέρμα, οι ειδικοί εικάζουν ότι διαταράσσει τον κύκλο της παραγωγής του σπέρματος ή καταστρέφει το DNA. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η θερμότητα που αναπτύσσουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενδεχομένως να επιδρούν αρνητικά στο σπέρμα.

Από την άλλη πλευρά, ο Δρ Άλλαν Πάσεϊ, ειδικός σε θέματα γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο
Sheffield, δεν πείθεται από τα αποτελέσματα της μελέτης και υποστηρίζει ότι, «Υπήρξαν κάποια ανησυχητικά πρωτοσέλιδα για το θέμα αυτό. Κατά τη γνώμη μου, οι διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος είναι περιορισμένου εύρους, είτε επειδή τα χαρακτηριστικά του σπέρματος αλλάζουν σε εργαστηριακό περιβάλλον, είτε επειδή κάνουν εικασίες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων χωρίς να εξετάζουν άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής των ανδρών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σωστά σχεδιασμένες μελέτες. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να κρατάω το κινητό μου στην τσέπη του παντελονιού μου!», σημειώνει.

2 σχόλια:

  1. argh! I always bring my mobile with me in the front pouch! And at home I have a wireless connection. Even if I think that I have a sufficent number of children at present, I don't really want that my fertility is affected...
    Thank you for precious advice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή