Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Λετροζόλη-μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την ανδρική υπογονιμότητα

Ένα χάπι λετροζόλης μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποκαταστήσει την γονιμότητα στους παχύσαρκους, υπογόνιμους άνδρες και να επιτρέψει την απόκτηση απογόνων σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τον Καναδά.


"Πρόκειται για την πρώτη επίσημη  αναφορά επιτυχούς εγκυμοσύνης έπειτα από τη χορήγηση μικρής δόσης λετροζόλης σε παχύσαρκους υπογόνιμους άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Lena Salgado, MD, ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου l’Université de Montréal .
Η λετροζόλη είναι εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ως θετικός υποδοχέας οιστρογόνων, και χρησιμοποιείται και σε υπογόνιμες γυναίκες για την πρόκληση ωορρηξίας.
Ορισμένες πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες απέδειξαν ότι στους άνδρες που εμφανίζουν παχυσαρκία σχετιζόμενη με  χαμηλά επίπεδα  τεστοστερόνης, η χορήγηση με μικρή δόση  λετροζόλης μπορεί να ομαλοποιήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Οι ιατροί θεωρούν ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στους άνδρες, διότι η περίσσεια λίπους οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων. Η αρωματάση,  ένα ένζυμο του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως στο λίπος, μετατρέπει τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη) σε οιστρογόνα. Η λετροζόλη αναστέλλει τη δράση της αρωματάσης.
Η ομάδα της Salgado μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 12 παχύσαρκων ανδρών οι οποίοι αναζητούσαν θεραπεία για την υπογονιμότητα και είχαν διαγνωστεί με υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό που σχετίζονταν με την παχυσαρκία.  Αυτή η ασθένεια συμβαίνει όταν τα σήματα που στέλνει η υπόφυση στους όρχεις για την παραγωγή τεστοστερόνης,  είναι πολύ αδύναμα  για να διεγείρουν τις γονάδες, οδηγώντας επίσης σε ένα  χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.
Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν υπογόνιμοι για σχεδόν τρία χρόνια. Οι άνδρες ελάμβαναν 2,5 mg λετροζόλης κάθε εβδομάδα από δύο έως 21 μήνες.
Ένας από τους συμμετέχοντες δεν άντεξε την θεραπεία λόγω πονοκεφάλων και του χορηγήθηκε άλλος αναστολέας της αρωματάσης, η αναστροζόλη, αλλά συμπεριελήφθη στην ανάλυση. Ένας άλλος συμμετέχον δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία με τη  λετροζόλη. Σύμφωνα με τη Salgado, είχε άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης ή / και την ποιότητα του σπέρματος.
Στους υπόλοιπους 11 ασθενείς, τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα επίπεδα της οιστραδιόλης, ένα είδος  οιστρογόνων, μειώθηκαν σημαντικά στα περισσότερα άτομα.
Τρία ζευγάρια κατάφεραν να συλλάβουν (ένα εκ των οποίων χρησιμοποίησαν in vitro γονιμοποίηση), και τέσσερις εγκυμοσύνες ακολούθησαν, ανέφερε η Salgado. Δύο εγκυμοσύνες κατέληξαν σε επιτυχείς γεννήσεις,  μία  τερματίστηκε λόγω έκτοπης κύησης (όταν το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα), και μία κατέληξε σε αποβολή.
Η θεραπεία με λετροζόλη είναι λιγότερο δαπανηρή και ευκολότερη από τη συνηθισμένη θεραπεία που περιλαμβάνει ορμονικές ενέσεις ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης, ή hCG, δηλώνει η Salgado. «Η απαραίτητη δόση στις ενέσεις  για την απόκτηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης και την παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι ανάλογη με το σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα στους  παχύσαρκους άνδρες, η δόση να είναι πολύ μεγάλη και το κόστος να γίνεται τεράστιο», είπε. "Η λετροζόλη αποτελεί μια πολύ ελκυστική θεραπεία γονιμότητας για τους άνδρες με υπογοναδισμό που σχετίζεται με την παχυσαρκία." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου