Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να αλλάξει κατά πολύ την ποιότητα του σπέρματος

 Ακόμη και μια μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα σε ένα κατά τα άλλα υγιές νεαρό άνδρα, σύμφωνα με μιαν νέα μελέτη που βασίστηκε σε ένα πληθυσμό άνω των 7.000 νεοσύλλεκτων του στρατού σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κιρσοκήλη είναι ένα κοινό τυχαίο εύρημα και ότι  συσχετίζεται με τη  μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, ακόμη και σε νεαρούς άνδρες οι οποίοι είναι κατά τα άλλα υγιείς και ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί,” είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Ulla Nordström Jensen, MD, PhD, από το Νοσοκομείο Roskilde της Δανίας. “Υπάρχει  σημαντικός κίνδυνος να μειωθεί η ποιότητα του σπέρματος, ακόμη και σε άνδρες με ηπιότερο βαθμό κιρσοκήλης που δεν γνώριζαν δηλαδή ότι υπήρχε”, ανέφερε στη Medscape Medical News. 

  “Αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το τι πρέπει να κάνετε όταν βρεθεί  κιρσοκήλη", ομολόγησε  στo συνέδριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης Ουρολογίας  που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο για το 2016.

"Θα πρέπει να χειρουργηθούν; Η μελέτη δεν απαντάει σε αυτό ερώτημα, δυστυχώς", είπε. Ωστόσο, "δεν είναι εφικτό να χειρουργηθούν όλοι άνδρες με κιρσοκήλη και μειωμένη ποιότητα  σπέρματος. Αν η συχνότητα εμφάνισης της κιρσοκήλης είναι 15% και το ήμισυ αυτών των ανδρών έχουν μειωμένη ποιότητα σπέρματος, είναι πάρα πολλοί για να χειρουργηθούν όλοι."

Ο Δρ Joensen και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 7067 άνδρες από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η μέση ηλικία στην ομάδα μελέτης ήταν 19 ετών. Μετά την κλινική εξέταση από ιατρό, 1098 από αυτούς τους άνδρες (16%) είχαν διαγνωστεί με κιρσοκήλη , από τους οποίους, 518 με βαθμό 1, 382 με βαθμό 2 και 198 με βαθμό 3. Ο μεγαλύτερος  βαθμός κιρσοκήλης συνδέεται με την χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων,  την κινητικότητα και τη μορφολογία.

Συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και κινητικότητα

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν σημαντικά χαμηλότερος στους άνδρες με κιρσοκήλη βαθμού 3 σε σχέση με τους άνδρες χωρίς κιρσοκήλη (28 vs 51 εκατομμύρια / mL? P <0,0005), ελέγχοντας για κρυψορχία, τις ημέρες αποχής, το δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα, και την κατανάλωση αλκοόλ. Το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε για τα ποσοστά των φυσιολογικών μορφών (5% έναντι 8%? P <0,0005) και της προοδευτικής κινητικότητας (55% έναντι 59%? P = 0,031). Ακόμη και οι άνδρες με κιρσοκήλη βαθμού 1 είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων περίπου 20%  από τους άνδρες χωρίς την πάθηση.

"Πολλοί από τους άνδρες με κιρσοκήλη - περίπου το 55% - είχαν τέτοια ποιότητα  σπέρματος η οποία έδειχνε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος  αργοπορημένης εγκυμοσύνης ή ακόμα και κίνδυνος στειρότητας," αναφέρει ο Δρ Joensen.

Από την άποψη των αναπαραγωγικών ορμονών, η  κιρσοκήλη συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και ωχρινοτρόπου ορμόνης(LH) και χαμηλότερα επίπεδα ινχιμπίνης, "που σημαίνει ότι υπάρχει μια τάση για τη φτωχότερη  λειτουργία των κυττάρων Leydig που παράγουν τεστοστερόνη", είπε στην Medscape Medical News .
"Εάν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της τεστοστερόνης αργότερα δεν μπορούμε να το ξέρουμε," εξήγησε. “Αν υποθέσουμε ότι κιρσοκήλη είναι μια προοδευτική βλάβη, δεν ξέρουμε εάν η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων τους σε 10 με 20 χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερη”.

Λειτουργία των όρχεων

Μια πρόσφατη μελέτη από τη Δυτική Αυστραλία έδειξε ότι ακόμη και μια μικρού βαθμού κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των όρχεων (Hum Reprod 2015? 30:. 2713-2724).
Η μελέτη "έδειξε ότι το μέγεθος των όρχεων ήταν μικρότερο του φυσιολογικού, η παραγωγή σπέρματος μειωμένη και η έκκριση ανασταλτίνης  σε χαμηλά επίπεδα," δήλωσε ο Roger Hart, MD, καθηγητής της αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Crawley, ο οποίος ήταν ένας από τους Αυστραλιανούς ερευνητές.
"Ως εκ τούτου, η παρουσία της κιρσοκήλης είναι μια αιτία ανδρικής υπογονιμότητας. Ωστόσο, πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη  έχουν φυσιολογική γονιμότητα, και κατά συνέπεια δεν θεωρούμε ότι  όλοι οι άνδρες με κιρσοκήλη θα πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι για  χειρουργική επέμβαση”, είπε στην  Medscape Medical News.

Ο Δρ Joensen  ανέφερε ότι  “οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ κιρσοκήλης και λειτουργίας των όρχεων, να ενημερώνουν τον άνθρωπο σχετικά με τους κινδύνους, και να τον συμβουλεύουν για τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη που είναι γόνιμοι. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου