Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Έξι τρόποι για να ενισχύσετε το σπέρμα σας με φυσικό τρόπο






Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα. Ο ανδρικός παράγοντας συμβάλλει στο 40%-50% των περιπτώσεων. Ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών, που δείχνουν πως η ποιότητα του σπέρματος ολοένα και μειώνεται.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα είναι οι εξής:

1.    Εμποδίστε ή ελαχιστοποιήστε την έκθεση στα ξενοοιστρογόνα (PCB, DDT, διοξίνη, φυτοφάρμακα, πλαστικά και βιομηχανικοί ρύποι), που μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων.
·      Μην χρησιμοποιείτε τα πλαστικά δοχεία για την αποθήκευση των  τροφίμων, τα πλαστικά μπουκάλια και σκεύη.
·      Χρησιμοποιήστε προϊόντα χαρτιού χωρίς χλώριο, (φίλτρα καφέ και χαρτιού, χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας ) για τη μείωση της έκθεσης στις διοξίνες.
·      Αποφύγετε το χλωριωμένο νερό της βρύσης, χλωρίνη και άλλα χλωριωμένα προϊόντα Χρησιμοποιήστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως εναλλακτική λύση το οποίο διαλυμένο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τη χλωρίνη, την αμμωνία και άλλες τοξικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον και τον οργανισμό μας.
·      Η διατροφή σας να αποτελείται από οργανικά τρόφιμα, χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
·      Να αποφεύγετε τα συνθετικά αποσμητικά και καλλυντικά  Χρησιμοποιείτε μόνο βιολογικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν.
Αποφύγετε προϊόντα ζωικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος που περιέχουν ορμόνες, κυρίως τα συμβατικά γάλατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα προϊόντα από σόγια.
Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη
·      Αποφύγετε τα τηγανητά και προτιμήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτένια, βιταμίνες Α, C, E και σελήνιο), όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο, τα καρότα, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

2.    Βελτιώστε τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων σας
Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή η χαμηλή κινητικότητα αυτών, μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως οι χημικές ουσίες, η ακτινοβολία, τα φάρμακα, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και η ρύπανση.
Η θερμότητα μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή σπέρματος. Ζεστά λουτρά για μεγάλες χρονικές περιόδους και στενά εσώρουχα που σφίγγουν τους όρχεις, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία αρκετό καιρό, καταστέλλοντας την παραγωγή σπέρματος.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους, όπως η  σιμετιδίνη και η ρανιτιδίνη έχουν ενοχοποιηθεί για τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

3.    Βελτιώστε τη διατροφή σας
Βάλτε στη διατροφή σας άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια. Επίσης, αποφύγετε τον καπνό, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα με τεχνητά πρόσθετα. Διατηρήστε το ιδανικό σας βάρος και αποφύγετε την παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και ανικανότητα, πιθανόν λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας που προκαλείται από την περίσσεια του λίπους κοντά στους όρχεις.

4.    Να ασκείστε τακτικά
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής , η τακτική άσκηση (πέντε φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45 λεπτά) και η ισορροπημένη διατροφή ενισχύει τη γονιμότητα, διατηρώντας το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ παράλληλα ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.
Η υπερβολική άσκηση από την άλλη, (τρέξιμο μαραθωνίου και σχετικής εκπαίδευσης) μπορεί να αποτελέσει αιτία υπογονιμότητας, διότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το καταλληλότερο είδος άσκησης για εσάς, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό της άσκησης. Αυτός μπορεί να σας δώσει ένα πρόγραμμα άσκησης για να επιτύχετε το ιδανικό βάρος και το βέλτιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Σήμερα, υπάρχει πλέον η τεχνολογία και η τεχνογνωσία για να επιτύχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια, εξατομικεύοντας τόσο τη διατροφή, όσο και την άσκηση.

5.    Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής
Για τους άνδρες, οι πιο σημαντικές συμπληρωματικές θρεπτικές ουσίες για την ενίσχυση της γονιμότητας είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος. Η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη της συγκόλλησης των σπερματοζωαρίων, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες της γονιμότητας.
Συμπληρώματα ψευδαργύρου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την ακεραιότητα του
DNA τους  και την κινητικότητά τους. Υψηλές  πηγές ψευδαργύρου αποτελούν η γύρη των μελισσών, ο βασιλικός πολτός, τα στρείδια, το άπαχο κρέας, η ρέγγα, το φύτρο του σιταριού, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που  παράγεται στο σώμα από την πέψη των πρωτεϊνών. Βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων. Η αργινίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διαδικασία της σπερματογένεσης, αλλά και σε περιπτώσεις που έχουμε έναν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και μια χαμηλή κινητικότητα.
Επίσης, σε υψηλές δόσεις, η αργινίνη είναι ένας ισχυρός διαστολέας των αρτηριών, που οδηγεί σε καλύτερες στύσεις. Τρόφιμα πλούσια σε αργινίνη είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη των μελισσών, τα καρύδια, η σοκολάτα, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν  την ποιότητα του σπέρματος είναι τα βασικά λιπαρά οξέα, το χρώμιο, το σελήνιο, ο χαλκός, η βιταμίνη Ε, το συνένζυμο Q10 και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η βιταμίνη B12.

6.    Δοκιμάστε βότανα
Τα βότανα που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση της στύσης, της σεξουαλικής επιθυμίας, της ροής του αίματος προς τα γεννητικά όργανα και τη γενική σεξουαλική υγεία με σχεδόν καθόλου παρενέργειες:
Ασιατική ρίζα τζίνσενγκ (Panax ginseng), μούρο, σερενόα( Saw Palmetto),  «Ισχυρό Ξύλο» (muira puama), εκχύλισμα γκίνγκο (ginkgo biloba), ροδιόλα (rosea Rhodiola), μοσχοκάρυδο, χόρνι γκόουτ (horny goat weed), elk antler velvet, Τριβόλι (Tribulus Terrestris).


Λόγω του ότι η παραγωγή των σπερματοζωαρίων διαρκεί τρεις μήνες περίπου, θα χρειαστεί τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα προτού βιώσετε τα οφέλη των παραπάνω θρεπτικών συμπληρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου